Poedercoaten

Onder poedercoaten verstaat men het aanbrengen van organische deklagen op metalen, waarbij het poeder elektrostatisch wordt aangebracht en onder verhoogde temperatuur uitvloeit en verhard.

Het doel is verduurzamen(beschermen) en/of verfraaien van het object. Poedercoaten wordt meestal toegepast op staal, aluminium en verzinkt stalen producten.

Poederlak of coatings worden samengesteld uit bindmiddel, verharder , pigment, vulstoffen en additieven, maar bevatten geen oplosmiddelen.  Dit pluspunt ten aanzien van milieu, gezondheid en veiligheid weegt  sterk in het voordeel van poedercoatings.
Ook de volgende punten wegen sterk in voordeel van poederlakken.

Poedercoatings worden in 2 klassen ingedeeld.

Thermoplasten

Worden na verwarmen week/zacht en veranderen weinig van structuur. Na smelten kan er opnieuw een product van worden gemaakt. Typische themoplasten zijn Polyamide, polyvinylchloride en polyetheen.

Thermoharders

Blijven na verwarmen hard en kunnen niet in hun oorspronkelijke vorm worden teruggebracht. Er vindt een chemische vernetting plaats tussen de organische moleculen, dit in tegenstelling tot thermoplasten. De meest toegepaste zijn:
Epoxy als primer, Epoxy/polyester voor binnentoepassingen, Polyester voor buitentoepassing.
 Isocyanaat verharde polyester ook wel polyurethan genoemd, voor buiten en anti graffiti eigenschappen
    Acrylaat als heldere toplaag.

meestal alleen bij automobielindustrie ivm moeilijke opslagcondities en verwerkbaarheid.

 advies nodig?

Het Kriek Poedercoatings Team staat klaar om u verder te informeren over poedercoatings. Wij zijn bereikbaar onder nummer 0172 – 434934 of vul het contact formulier hieronder in