Chemisch voorbehandelen

Het voorbehandelen heeft als doel om de verfhechting en corrosiebescherming te verbeteren en wordt uitgevoerd voor het aanbrengen van de poedercoatlaag. We maken onderscheid tussen mechanisch en chemisch behandelen.

Staal, aluminium en verzinkt stalen producten worden het meest toegepast, maar ook andere materialen zijn prima te behandelen.

Kriek poedercoatings heeft een aantal jaren geleden gekozen voor een hoogwaardig proces op staal en verzinkt staal op basis van chroomIII. MAvomcoat 1300 vormt een sterke conversielaag en zorgt voor optimale hechting van organische deklagen(poedercoaten) op staal en verzinkt staal. Proces is Qualicoat goedgekeurd en voldoet aan MIL-spec.

Voorheen werden ijzerfosfateren en zirkoniseren toegepast op staal en zink. Het terugbrengen van 2 naar 1 proces heeft grote voordelen. Ten eerste de kwaliteit is verbetert, omdat een extra spoelbad kon worden toegepast. Daarnaast is het een energie efficiënter proces. Bij kamertemperatuur worden de metalen voorbehandeld in plaats van 65°C met  ijzerfosfateren in verleden.

De chemische voorbehandelingsreeks bestaat uit 11 fasen en is geschikt voor aluminium, staal en verzinkt staal. De wijze van voorbehandelen hangt af van het substraat. 

Belangrijk aspect is dat zowel het procesbad als de eindlaag vrij zijn van het giftige chroomVI. Scroll verder om meer te lezen over chroomvrij voorbehandelen.

Chroomvrij voorbehandelen

Het voorbehandelen heeft als doel om de verfhechting en corrosiebescherming te verbeteren en wordt uitgevoerd voor het aanbrengen van de verflaag. We maken onderscheid tussen mechanisch en chemisch behandelen. Staal, aluminium en verzinkt stalen producten worden het meest toegepast, maar ook andere materialen zijn prima te behandelen.

Chroomvrij voorbehandelen is het aanbrengen van een kristallijnen conversielaag op metaal. Een conversielaag is een sterk hechtende, in water onoplosbaar, niet geleidende laag die verkregen is door reactie tussen substraat en chemicaliën. Voor een optimaal resultaat worden de objecten vooraf gereinigd en gebeitst of gestraald.
Door toenemende druk op chroomhoudende producten wordt steeds meer chroomvrije voorbehandeling geëist. Chroom6+ is bij inwendig gebruik kankerverwekkend door oxidatie van het DNA en kan tevens via de huid diffunderen. Tevens werkt chroom irriterend op de ogen en huid. ChroomVI is zeer giftig voor in het water levende organismen en kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken.
De vervangende processen obv zirkonium, titanium of polymeerhoudende zorgen voor een verbetering van de lakhechting en corrosiebescherming. De laatste jaren wordt chroomvrij gezien als volwaardig vervanger voor chroomVI als conversielaag voor het aanbrengen van een verf of coating. Als conversielaag voor aluminium wordt bij Kriek Poedercoatings zirkoniseren toegepast. Voor verzinkt staal een combinatie van zirkoon en chroomIII. De chemische voorbehandelingreeks bestaat uit 11 fasen en is geschikt voor aluminium, staal en verzinkt staal. De wijze van voorbehandelen hangt af van het substraat.

Processen

Aluminium & RVS

tekst

Staal & Verzinkt staal

 advies of contact?

Het Kriek Poedercoatings Team staat klaar om u verder te informeren over poedercoatings. Wij zijn bereikbaar onder nummer 0172 – 434934 of vul het contact formulier hieronder in

Contactformulier

13 + 8 =

MEER INFORMATIE
CONTACTGEGEVENS

Kriek Poedercoaten B.V.
Bedrijfsweg 3-11 (ingang kantoor nr.11)
2404 CB Alphen a/d Rijn
T: 0172 - 43 49 34 

Openingstijden 
Maandag t/m vrijdag: 07:15 - 16:00 uur

E-mail / Overige
Verkoop                  : verkoop@kriek.nl
Planning                 : planning@kriek.nl
Facturen                 : facturatie@kriek.nl